Jdi na obsah Jdi na menu

Jak lze využít internet pro pomoc postiženým

Na webu se většinou setkávají lidé s podobnými zájmy, ať už jde o práci nebo zábavu. Internet ale může být přínosný i v opačném případě. Zejména tam, kde zprostředkovává komunikaci mezi lidmi, kteří by se v reálném životě stěží potkali. To je také případ Domova pro postižené osoby v Kvasicích ve Zlínském kraji, který se prezentuje na www.dzp-kvasice.estranky.cz.

V dřívějších dobách byly ústavy pro osoby se zdravotním postižením spíše izolované ostrůvky, které nijak nekomunikovaly s okolím. Naštěstí tento trend je ve většině případů minulostí. Pozitivní vliv na tuto změnu má i stále masívnější využívání webu jako komunikačního prostředku. Navíc tvorba webových stránek již není doménou programátorů a počítačových odborníků. Stránky DZP Kvasice jsou především dílem nadšení pracovníků Domova.

Stránky Domova na adrese www.dzp-kvasice.estranky.cz přinášejí mnoho informací o činnosti DZP Kvasice, součástí stránek je například rozsáhlá fotogalerie či diskusní fórum. Ze stránek se tak dozvíte, že zařízení vzniklo již v roce 1992 jako ÚSP Rehabilitační centrum pro mládež se zaměřením na osoby s těžkým mentálním postižením s přidruženými vadami zraku a pohybového aparátu. V roce 1994 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce zařízení, díky které je nyní celá bezbariérová, dosud finální podobu dostal Domov při další rekonstrukci v loňském roce. Domov pro osoby se zdravotním postižením Kvasice má kapacitu 26 míst, cílovou skupinou uživatelů tvoří osoby s mentálním postižením, osoby s kombinovaným postižením a osoby se zrakovým postižením od předškolního věku až do 26 let.

Ale zpět k internetu. Webové stránky www.dzp-kvasice.estranky.cz v loňském roce zvítězily v soutěži Public Relations časopisu Rezidenční péče. Co nejvíce zaujalo odbornou porotu?

Webové stránky tohoto zařízení získaly porotu hlavně tím, že po jejich otevření zjistíte, že je dělají fandové, pravidelně je aktualizují a dávají do nich svou invenci. A tím, že nejsou zas až tak oficiální a neberou se moc vážně. Snad je nějací inspektoři nesrovnají do latě.

Správcům webových stránek Domova pro postižené osoby v Kvasicích gratulujeme a přejeme, ať jejich nadšení vydrží i v dalších letech!

 

Komentáře

  1. zajo - je to super
    24. 3. 2010 23:02

    taktiež využívame službu estranok na pomoc ďeťom www.detemzvilsan.cz