Jdi na obsah Jdi na menu

Co je to doména a jaké jsou její výhody

Pokud si objednáte vlastní doménu, tak budete moci provozovat své stránky na adrese např. www.nazev-vasich-stranek.cz. Vybrat si můžete libovolný název, který ještě není obsazen. Je dobré dodržovat několik pravidel při výběru domény. Zároveň také získáte e-mailové adresy s doménou ve tvaru vasejmeno@nazev-vasich-stranek.cz.

Například ukázkový web eStránek www.ukazka.estranky.cz běží na doméně třetího řádu, protože jsme si nezaplatili službu „Doména druhého řádu + email“. Kdybychom si tuto službu zaplatili, mohli bychom náš web provozovat na doméně druhého řádu, což je třeba www.skprerov.cz. Ta by byla pro návštěvníky lépe zapamatovatelná. Navíc bychom pro kontakt nemuseli používat e-mail novaktruhlar45@gmail.com, ale s doménou bychom získali i e-mailové adresy ve tvaru novak@skprerov.cz.

Výhody domény druhého řádu

Kromě toho, že jsou domény druhého řádu snadněji zapamatovatelné (návštěvníci si jistě lépe zapamatují skprerov.cz než delší ukazka.estranky.cz), také působí reprezentativněji. Pokud chcete provozovat stránky nabízející nějaké služby, třeba firemní web, web živnostníka atd., doporučujeme vám služby domény druhého řádu využít. Web jako celek bude působit důvěryhodněji, když bude mít „svou“ doménu. Pokud si chcete například vést osobní blog nebo jen sdílet fotografie, doménu druhého řádu nutně potřebovat nebudete.

Jak koupit doménu druhého řádu

Určitou nevýhodou domén druhého řádu je snad jen to, že většina „pěkných“ názvů je již zabraná. To znamená, že si ji už někdo registroval před vámi. Samozřejmě není možné, aby dva lidé měli doménu se stejným názvem. Musíte tedy hledat, až najdete doménu, která je volná k registraci.

Jak zjistit, zda je doména volná

Přihlaste se do svého účtu na estranky.cz, jako byste chtěli provést úpravy na vašem webu. V hlavním menu klikněte na „Nastavení“. Na stránce vyberte kartu „Rozšířené“ a klikněte na položku „Doména“.

domena1.png

Zobrazí se vám stránka pro ověření domény. Napište název, který byste chtěli, bez diakritiky a interpunkčních znaků, použít můžete pouze pomlčku, a z menu vedle tlačítka „Koupit“ vyberte požadovanou koncovku (například cz, com atd.). Jakmile najdete volnou doménu, zobrazí se vám tabulka, viz následující obrázek:

domena2.png

Když si doménu koupíte, bude vaše. Nikdo si nebude moci registrovat stejnou. Za doménu se platí roční poplatek a to vždy na rok dopředu. Pokud jej platit přestanete, o doménu přijdete a ta bude opět uvolněna k registraci jinému zájemci.

Vybrané domény jsou drahé zboží

Většina „pěkných“ domén je zabraná. Dá se s nimi totiž velmi dobře obchodovat. Třeba doména dovolena.cz se v roce 2010 prodala za 10 milionů korun. Další zajímavé prodeje najdete na webu WebAdresy.cz.

 

Komentáře

  1. eStránky.cz - Re: Doména
    29. 3. 2012 11:01

    Dobrý den Mono,

    Vaše stránky návštěvníci najdou přes vyhledávače, o to se bát nemusíte, k tomu není třeba mít vlastní doménu. Pokud ji ale máte, je Vaše stránka ve vyhledávačích na vyšších pozicích.

    Webhosting stránek máte u nás, je to součástí našich služeb. K tomu však máte navíc náš systém, který Vám umožňuje vytvořit si stránky bez znalosti programování. Pokud byste měla pouze webhosting, například u jiné firmy, tak byste musela umět vytvářet webové stránky nebo někoho zaplatit, kdo by Vám stránky vyrobil. To u eStránek odpadá.

  2. mona - Re: Re: Doména
    29. 3. 2012 18:36

    Dobrý večer,
    moc děkuji za výstižnou a srozumitelnou odpověď. Možná pomůže i ostatním:).
    S přáním krásného jara,
    Mona

  3. Ivana - Re: Re: Re: Doména
    30. 3. 2012 19:14

    i já děkuji

  4. Martin - Re: Re: Doména
    31. 3. 2012 20:37

    a já vím co objasnit v příručce :)


< 1 2